Specialisaties

Als gediplomeerde pedicure, aangesloten als lid bij ProVoet, heb ik me na de basisopleiding verder verdiept in specialisaties en technieken.
Zo ben ik nog meer allround geworden in het uitoefenen van mijn beroep. Daarom kan ik u ook de onderstaande gespecialiseerde behandelingen aanbieden.

Likdoorns

Wat is een likdoorn
Een likdoorn, vroeger ook eksteroog genoemd, is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje, met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De kleur is glasachtig geel.

De eeltkern kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Op den duur kunnen weefsels zelfs in een ontstekingsachtige toestand raken door de constante druk die de likdoorn uitoefent.

Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, door een verkeerde stand van de voet of de tenen, of een combinatie van beide.

Likdoorns komen voor onder de bal van de voet, op een hamerteen, op de knok bij een hallux valgus, onder de nagel, tussen de tenen of in de nagelwal.

Behandeling
De voetverzorger kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven.

Bij een likdoorn onder de nagel moet een stukje van de nagelplaat worden weggefreesd om bij de likdoorn te kunnen komen. Na het verwijderen van de likdoorn zijn er verschillende methoden om de nagel weer te herstellen. Het doel hier van is dat de functie van de nagel kan blijven bestaan en dat wordt voorkomen, en dat er huid naar boven komt via de ontstane opening. Een van deze methoden is de nagelprothesetechniek.

Naast de gewone likdoorn komen er nog een aantal speciale soorten voor: weke likdoorn, vasculaire likdoorn, neurovasculaire likdoorn, zaadlikdoorn.

Gewone likdoorn (clavus): pijnlijke verhoorning van de opperhuid door druk en/of wrijving.

 

 

 

 

 

 

 

 

Weke likdoorn (clavus interdigitalis): zit tussen de tenen, meestal de vierde en de vijfde teen en is zeer pijnlijk omdat er constant druk op staat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasculaire likdoorn: is pijnlijk doordat er bloedvaatjes mee zijn “gegroeid”. Kunnen moeilijk worden weggesneden en worden meestal behandeld met een chemische pakking.

Neurovasculaire likdoorn: hetzelfde als de vasculaire likdoorn, alleen zijn er ook zenuwuiteinden bij. Deze likdoorn is hypergevoelig en komt meestal voor bij mensen met een gevoelige huid op de teentoppen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaadlikdoorn: ontstaat zomaar zonder druk en/of wrijving en lijkt op een klein graankorreltje. Zaadlikdoorns komen meestal in grote aantallen verspreid over de gehele voetzool en hiel voor. Deze zijn niet pijnlijk.